Monday, 23 September 2013

upin ipin punya penangan..

hai....
  tgk tajuk mesti semua tau kan Upin Ipin... hrmmm nk cerite sebenarnya.. wekend yg lepas entah ape tah punya perangai anak aku ni..bagun2 je die sebut  ipin pin pin.. aku pun pelikla.. bile bukaka tv kasi tgk katun rupa2nye die nk tgk cerite UPIN IPIn suka sgt die dgnkatun Upin IPin... dpt la gak rekod cerite Upin Ipin.. bukan main suka lagi die...kla jom tgk2 jengah2  gambar upin ipin hehhehe..
upin ipin the hari raya

cerianye upin ipin sama je dgn syhmi ketawa...

upin ipin dengan kawan2 kawan sekolah dier...

main je kerjanye upin ipin ni yer...

jom main badmintaon yeah!!

alkisahnye anak aku ni dah jadi peminat no satu UPIN IPIN, xpela syhmi erk.. janji xlupa  bljr bile dah besar nnt yer..

 LOVE U SO MUCH SYHMI IMAN>> kesayangan ibu muahhhhhhhh...........




Sunday, 21 July 2013

Credit Card....$$$$$$33#...

" senang je pakai ni  ringan, xberat, boleh selet dalam wallet, senang nk bawak , just on one swap jer" tula kata2 org bank kan...  k kli ni aku nk cerite pasal  gmbr kt atas tu.. agak2 cube teka ape die??
klo budak sekolah xtau sgt kot.... klo org dah kerja ade duit mesti tau... okla pd yg xtau aku kongsikan  ttg gmbr tu eh.. tu namanya KAD KREDIT.... kasi ingt sikit yek.. kada kredit ,, mne2 bank menawarkan kad kredit... maybank, rhd, citibank mcm2 la...aku dulu xpernah kai kad ni n dah mmg aku pun xsuka dgn kad ni..  pada ku tafsirkan  dalam kepala ku ni..kira mcm hutang senyap2 la.. swap dlu byr kemudian, mungkin dah sikap aku yg xsuka berhutang, so aku xbpe nk pakai sgt kad ni.. kata org  yg pernah aku dgr laorg ckp kt  PAPER METRO xsilap aku.. org yg gun akad ni mcm org ken apenyakit kencing manis... dalam diam guna  terus merebak..akhirnye memakan diri sendiri.. eiiiiiiiiiiiiii.. BAHAYAAAAAAAAAAAA...............


Pada org yg baru nk mula kerja dgn blum stabil kewangan $$ jgn sesekali gun akad ni, kang aku lempang karang.. kang xsilap main swawp je tau2 kt sttment cecah 20k, hah sape nk btgungjawap...eiiii takut la...
 kl axnakla marah2 bln posa ni, aku  just nk sharing ilmu n ape yg aku tau drpda intenet
top-tip penggunaaan kad kredit  daripada memetik sumber dari AKPK...
ni die linknye
http://www.akpk.org.my/my/pembelajaran/tip-dan-artikel/articletype/articleview/articleid/122/tip-tip-pengurusan-kad-kredit



nipulak arikel  mengenai  org yg berhutang :-
http://www.akpk.org.my/my/pembelajaran/tip-dan-artikel/articletype/articleview/articleid/122/tip-tip-pengurusan-kad-kredit


dan yg ni  panduan mengurangkan hutang
http://www.akpk.org.my/my/pembelajaran/tip-dan-artikel/articletype/articleview/articleid/122/tip-tip-pengurusan-kad-kredit


kla just nk nasihat  sikit, kepada yg gun akad kredit ni berbijakla berbelanja, rancang keperluan..n yg penting  dan INGAT.... byr hutang yek jgn lupa


okla   da~ da ~ dadadaa~~~~

Rahsia kebahagian rumah tangga

As salam..

Amin ya Amin...  muncul lagi aku hehehe.. di sempena bulan Ramadhan ni aku, mula2 sekali aku nk wish la selamat berpuasa,, hah posa x kalian.. posa jgn xposa heheheh... hrmm kl akli ni lain drpd yg lain aku nk cerite, sempena bulan baik hari baik ni aku nk konsikan bersama tip2  dan doa2 kebahgianan rumahtangga... Aku pun berharap dgn uma tangga aku  jgk bahagia hingga ke syurga.. AMIN.. ya Allah... sebelum tu cube tgk gmbr katurn ni.. sweet je kan-))
sweet kan.... bahagia je tgk  kartun ni-)))

tgk tu kartun ni  siap tari menari lagi, xpe sebab katun ni laki bini , xsalah kan!!!!
tula dalam berumah tangga bany k pekar kite kan akongsikan,  bersama2 susah senang melayari bahtera dgn pulak disulamkan dgn anak2 yg comel2 ..wahhh bahagia gitu, aku jgk berharap mcm tu
, kla kite layan2 doa2 utk kebahagian suami isteri kejap yek. saje nak kongsi kt kawan2..

nak lebih lanjut cube tgk  link ni:-
doa2..
1) http://arabmykrk.com/islam-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85/doa/doa-doa-untuk-kebahagiaan-rumahtangga-suami-isteri-anak-soleh-solehah.html#.Ueyrr9hNH1U
xlupa jgk petua2 dan tip2 kebahagiaan Amin..
 2)http://demibahagia.com/doa-pengasih-rumahtangga/

kla tu je entry kali ni, klo ade kwn2 nk kongsikan, insyallah boleh la.... hehheh...


Wednesday, 3 July 2013

peti sejuk yg xsejuk...

cerite pasal barangan eltrik mmg aku teruja n one of my faberet.. selain interior design  hehhehhe.. tp kli ni aku nk cerite sikit pasal peti sejuk, xpasal2 kan... tetibe je nak cerit pasal peti sejuk kan..mimpi ke aku ni hahahah.. xla sebegini rupanya... aku kan dah duk uma sewa ( uma tumpangan) yela sementara abg aku kerje jauh huhuhuhu..susah tau tp xpela sabrkan je.. doakan lekas dpt blk cni ek, klo xdpt blk aku nk terpekasa kna ikut.. huhuhu...
kla xnak crite banyak.. salah satu reason aku bli pti sejuk ni nk tau nape??? hah jawap la.. klo dpt jawap aku bagi rm 20 sen je kikikiki...padahal uma aku dah ade peti sejuk tersergam beso dah... SEBAB UTAMANYE IALAH.......................  utk simpan bekalan ms kt uma sewa la... pada aku susah klo xde speti sejuk daripada xde mesin basuh.. ikut org la kan...nk dijadikan ceirte aku  gla survey2.. tup2 aku trus g kempas teringt ade kedai atas bukit tu yg jual  brgan eltrik.. trus aku terjah.. nampak pulak satu  peti sejuk ni masih barupadahal second..aku beli yg second je yg murah2 je,  lgipun xkai lama..kejap je.. just survey2 je.. sempatla aku tgk2 kt tempat lain
tp pasa kau survey  kla aku putuskan aku trus je bli peti sejuk niyg kt kedai kempas ni,ape tah nama kedai die lupala... die kedainye btul2 atas bukit tepi sekali... k jom tgk gmbr peti sejuk ni

ni  dia harganye.. cube teka.. cuma rm380 je, tupun xleh tawar dah... mahal gak kan... nk cri yg rm100 je xde...

tgk la dalamnye... mmg bercahaya...


pandagan sisi.. namapak baru kan... tp nnt ade satu ceirta ku nk cerite... TUNGUUUUUUUUUU...

pandangan hadapan... kilat , licin.....


hah puas kan tgk gambar pti ais ni..nk dijadikan ceirta lps je cina tu hntr uma. aku pun xlah tgk2 sgt, cume roomate aku je yg tgk... lepas  je 3 ari hah.. romate aku gtau ats bwh pintu xsejuk.. pulak knpe ek??/ aku balik je terus cek..btul n sah.......... XSEJUK!!!!...

 GERAM N geramm segt kt cina tu...aku cal nak pulang die ckp dah xde gerenti.. eiiiii... nak xnak aku terpaksa la cri tukang reapir peti sejuk ni, so dptla cik abg aku crikan kt intenet nama die SAM cina gak hensom orgnye  ni no pon org tu  0167108161..kna ganti 2 barang  kna la caj tersangat la mahal adoiiiiiiiiiiiiiiii.. rm 280, klo aku tau terus je beli yg baru... sian kt roomate aku...

xpasl2..

kla nk bg pengajaran sikit kt anda semua  yg budiman, lain kli klo nk beli peti sejuk beli yg ori ginal... jg jd mcm aku ek.... hahhahah..

kla babai xleh lama, nak settelkan kerja  , sambung lain kali ek

 huhuhu........................... TATATA.... TATA................




Friday, 21 June 2013

Puteri Habour.. little red Cube Nusajaya JOhor..

gambao dulu   berlatar belakangkan kapal2... syhmi nk tutup2 muka  eh...
bercerita pasal  Nusajaya... skrg ni semua org tau tu kawasan baru yg tgh nak naik...  tmpt ni ala2 mcm putrajaya la,mcm2 gak dah ade skrg ni kt sana, ade legoland, hello kity, dan mcm2 la..mls nk sebut hehehh..apela aku ni ek, hrmm rumah kt sana pun boleh tahan mahalnye.... terjuling tgk mata klo dgr harga uma kt sana..
 nk dipendekan cerite  wekend yg lepas  16/6/2013 ahd, cik abg aku xbalik jb, so mak abah abag n kak ipar aku dtg ke jhr melawat aku .. huhuhuh.. nk menangis je rasanya bile cik abg aku xbalik...xsangup wooo jauh22...xpela sabar je.. doa2 banyak2 agar cpt cik abg aku dpt blk jhr.. AMIN....aku pun ape lagi tgk papaer mcm ade perasmian je kt Puteri Habour tu, ade kapal tu kt sana, boleh la klo santai2 kt sana..ms aku g ni mmg panas terikkk..adoii.mak pun  kepanasan... samapi je terus aku g  little red cube tu... mak abah tungu bawah je panas terik n xnak naik tangga...
 aku , syhmi, kak n abag aku  n anak sedara aku yg naik...
jalan2 hrmmm xde ape pun, badut katun pun xde sgt.. apela...


tgk tu syhmi  takut2...

nak masuk hello kitty, xjadi  mak dah tunggu lama, xpela lain kli jela


malu2 kucing ye syhmi... kt uma bukan main lagi sukanye die main dgn kak kana yerk..
npe syhmi  terpejam mata, masa ni syhmi diam  je.. muddy kot coz ayhnye xde..


colour jgn xcolour  yerk, khusuknye abg aku...

tu die key-chain free yg boleh di colourkan...


seloot la kat abg ni, pandai die lukis tgk dgn mata kecik je... ni ms ni tgh lukis gambar syhmi...

salam perpisahan..

hrmm dah berkurun agaknye aku xupdate blog aku yg xlawa ni .. hrmmm.. up`s lupa nk bg salam, asalamualaikom.... dgr x org di luar sana, kuat ni aku jerit ... eh apela aku ni menjajau pulak.. kla tajuk entry kli  ni ialah  perpisahan dengan  opis mate aku. walaupun xbpe rapat  tp die duk sebelah aku je... akirnye dpt gak die naik pangkat kt jhr.. CONGRATE en naz...
ni nk cerite sikit la  ttg gamabr yg aku amik  utk ari terakir  die kt sekseyen aku.. pg tu en naz belanja kami semua kt restoren zz tulang kt JKR jalan Mahmodiah...pas tu balik opis snapla gambar sikit2 heheh pakai hpon aku yg xcangih mangih tu, kla jom layan gambo2 yg telah aku snap...

tu die en Naz yg berdiri tegak bersebelah dgn org ke-2 opis aku..
tu die aku yg dah gemok mmok... sempat gak bergambo kt depan wall opis aku hahaha.. cantik x?

tu die   iza yg sentiasa ketawa hahahhah.. sbgai kenang-kenangan..

ape pun..  all the best utk en naz.. slm perpisahan...
kla tu je utk entry kali ni.. babai2....

Friday, 31 May 2013

universal studio singapore...

Singapore..
cerite ttg singapore.. one of the interesting is USS.. semua org tegar n teruja nak g sana.. tp kna  pitis yang tebal... cm aku kebetulan  mmg teringin sgt2 nak pg sna, pgla  kebetulan aku pilih time ms tu time cuti hol  johor arikamis xsilap aku on 20.12.2012...
nk dijadikan cerite tiket pun dah lama aku beli n  buat pasport tu semata2 nak g uss heheheh...sebelum pg tu kna la standy kan duit.. syyptttt.. ingt bkn duit kite tau RM tp Sing Dollar tau.... katanye 2 kali ganda duit kite... jom tgk gmbr aku  tuko r duit..mengigil ms nak tuko...pd sesiapa yg nak tuko duit tu xsusah la kt mne2 je ade.aku tukar kt taman u je..

okla jomla kte layan2 gmbr2 yg sempat aku snap ms g USS ni...


the sasemee street, xsempat nk masuk, snap je la pintu depan kedai ni huk huk huk..


the monster rockk... kite lalu je.. mcm  xde ape2 je kt cni


sepanjang lalauan kt cni mmg ade bnyk building2 yg menarik2..okla tuh~~~


 salah satu pokok yg dibina kt cni, kata org kt cni ade kapal terbang kt atas pokok tu... tersangkut kot..


 ni ms laluan  nk pg TRANSFORMERS ... ternampak  some mcm colourful..... bile tgk dekat rupa2nye gelang... mahal tu $9.90 = rm23.265

 ni   lori saseme street .. comel2 brgnye.. tp bil ebelek punye belek bag punch kecik tu je $ 8.00 dollar... tp lawa tu.. sama la dgn harganye


 syhmi bergambar kejap depan patung2 saseme street bersama kawan2 nye hihihiihi..


 lepak kejap la... syhmi lending jap ..penat katanye..alo lo..cayang bucukk...


dlam kedai saseme street... xde ape yg nak dibeli,  bli key chain jela..
 salah satu kedai yg ade kt tepi2 ..ape tah ..aku xmsuk opn.. penat dah  n xckp masa lorr..


 nila punch bag yg aku katakan tadi.. comel kan hihihii...


ni car ni xsempat nak amik gambar secara dekat2...  xpela kte zoom dari jauh..  1, 2 3, Klik!!..


 ni la one of restaurant yg halal utk di makan... not bad...  hrmmm ala2 western food gitu... aku makn chiken roaster.....boleh la sedap n mengenyangkan


benti jap la.. ayah penat ni... jap amik gambooo..apela syhmi ckp tu???



 ni time table  show penguin ni, aku asik xsempat je nak tgk show ni...


 hah ni cik abg tgh tungu  jap aku msk toilet... jgn xtau, dalam  bilik air die mmg xde paip.. hah cmner tu??? klo sesiapa nak terb... @terk.... kena la tahan hahaha


aii..ayh tdo ker????\




kla kte sambung ye...bnyk sgt gmbr nak pos hehehhe...






































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































                                                                                                                                                                                                                                    















Tuesday, 26 February 2013

Universal Studio Singapore i c u...

cerite ttg singapore.. one of the interesting is USS.. semua org tegar n teruja nak g sana.. tp al maklumla pitis kena tebal... cm aku kebetulan  mmg teringin sgt2 nak pg sna, pgla  kebetulan aku pilih time ms tu time cuti hol  johor arikamis xsilap aku on 20.12.2012...
nk dijadikan cerite tiket pun dah lama aku beli n  buat pasport tu semata2 nak g uss heheheh...sebelum pg tu kna la standy kan duit.. syyptttt.. ingt bkn duit kite tau RM tp Sing Dollar tau.... katanye 2 kali ganda duit kite... jom tgk gmbr aku  tuko r duit..mengigil ms nak tuko...pd sesiapa yg nak tuko duit tu xsusah la kt mne2 je ade.aku tukar kt taman u..
kira jgn xkira amoiii...

moved to opis baru... kemas( Part 1)

hai dah lama aku xentry kan..hahaha.. ade lebih kurang setahun ke, hrmm mcm dah lama dah kan..xpela..ni pun dah lama xupdate disebabkan kesibukan aku pindah opis n  kebetulan kt opis xde intenet.. hrmmm,.. apeleh buat sabar jela..

msuk je bulan 12 2012, kite org semua satu opis seksyen kewangan dah kena sedia kemas2 opis. hrmm rasa sedih la jgk sebab dah nak kena pindah..xbestnye..opis  skrg ni dekat dgn CS, klo time rehat je g jln2 cs.. tp nnt kt opis bru xbestla..xde ape yg nak pg.....tp xpela trime jela..
okla bnyk pulak aku ni celoteh,jom layan2 gmbr2 kami berkemas...
tgk tu  puan iza,sibuk die ngemas2 fail, walaupun tgh sarat ngandung... sian die..

buat kotak besar tu..

angkat fail pun senyum erk...-))

sempat lagi aku berposing hahahhaha..cun x???

cewahhh..buat2 bz dgn kerja la tu  uwekks..

nmpk tu  botol air ku rm2.00 tp tahan smpi sekarang

sepahhnye  tmpt saya...

waa... gmbr syhmila  jd cover kat fbok  ibu,... boleh jeling2 tgk syhmi

sebahagian  alatulis n perkakasan

nmpk x gmbr kenangan induksi aku ngee~~..

calender 2012... xbuang lagi..bnyk kenangan

nila partition tmpt kerja ku..

sempat lagi aku amik gambr  liff,nak naik tekan  no. 23 yek..

 nila partition2  pembahagi kawasan tmpt kerja aku dgn kawan2 dah siap packing, tingal nak angkut jer...