Sunday, 21 July 2013

Credit Card....$$$$$$33#...

" senang je pakai ni  ringan, xberat, boleh selet dalam wallet, senang nk bawak , just on one swap jer" tula kata2 org bank kan...  k kli ni aku nk cerite pasal  gmbr kt atas tu.. agak2 cube teka ape die??
klo budak sekolah xtau sgt kot.... klo org dah kerja ade duit mesti tau... okla pd yg xtau aku kongsikan  ttg gmbr tu eh.. tu namanya KAD KREDIT.... kasi ingt sikit yek.. kada kredit ,, mne2 bank menawarkan kad kredit... maybank, rhd, citibank mcm2 la...aku dulu xpernah kai kad ni n dah mmg aku pun xsuka dgn kad ni..  pada ku tafsirkan  dalam kepala ku ni..kira mcm hutang senyap2 la.. swap dlu byr kemudian, mungkin dah sikap aku yg xsuka berhutang, so aku xbpe nk pakai sgt kad ni.. kata org  yg pernah aku dgr laorg ckp kt  PAPER METRO xsilap aku.. org yg gun akad ni mcm org ken apenyakit kencing manis... dalam diam guna  terus merebak..akhirnye memakan diri sendiri.. eiiiiiiiiiiiiii.. BAHAYAAAAAAAAAAAA...............


Pada org yg baru nk mula kerja dgn blum stabil kewangan $$ jgn sesekali gun akad ni, kang aku lempang karang.. kang xsilap main swawp je tau2 kt sttment cecah 20k, hah sape nk btgungjawap...eiiii takut la...
 kl axnakla marah2 bln posa ni, aku  just nk sharing ilmu n ape yg aku tau drpda intenet
top-tip penggunaaan kad kredit  daripada memetik sumber dari AKPK...
ni die linknye
http://www.akpk.org.my/my/pembelajaran/tip-dan-artikel/articletype/articleview/articleid/122/tip-tip-pengurusan-kad-kredit



nipulak arikel  mengenai  org yg berhutang :-
http://www.akpk.org.my/my/pembelajaran/tip-dan-artikel/articletype/articleview/articleid/122/tip-tip-pengurusan-kad-kredit


dan yg ni  panduan mengurangkan hutang
http://www.akpk.org.my/my/pembelajaran/tip-dan-artikel/articletype/articleview/articleid/122/tip-tip-pengurusan-kad-kredit


kla just nk nasihat  sikit, kepada yg gun akad kredit ni berbijakla berbelanja, rancang keperluan..n yg penting  dan INGAT.... byr hutang yek jgn lupa


okla   da~ da ~ dadadaa~~~~

Rahsia kebahagian rumah tangga

As salam..

Amin ya Amin...  muncul lagi aku hehehe.. di sempena bulan Ramadhan ni aku, mula2 sekali aku nk wish la selamat berpuasa,, hah posa x kalian.. posa jgn xposa heheheh... hrmm kl akli ni lain drpd yg lain aku nk cerite, sempena bulan baik hari baik ni aku nk konsikan bersama tip2  dan doa2 kebahgianan rumahtangga... Aku pun berharap dgn uma tangga aku  jgk bahagia hingga ke syurga.. AMIN.. ya Allah... sebelum tu cube tgk gmbr katurn ni.. sweet je kan-))
sweet kan.... bahagia je tgk  kartun ni-)))

tgk tu kartun ni  siap tari menari lagi, xpe sebab katun ni laki bini , xsalah kan!!!!
tula dalam berumah tangga bany k pekar kite kan akongsikan,  bersama2 susah senang melayari bahtera dgn pulak disulamkan dgn anak2 yg comel2 ..wahhh bahagia gitu, aku jgk berharap mcm tu
, kla kite layan2 doa2 utk kebahagian suami isteri kejap yek. saje nak kongsi kt kawan2..

nak lebih lanjut cube tgk  link ni:-
doa2..
1) http://arabmykrk.com/islam-%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85/doa/doa-doa-untuk-kebahagiaan-rumahtangga-suami-isteri-anak-soleh-solehah.html#.Ueyrr9hNH1U
xlupa jgk petua2 dan tip2 kebahagiaan Amin..
 2)http://demibahagia.com/doa-pengasih-rumahtangga/

kla tu je entry kali ni, klo ade kwn2 nk kongsikan, insyallah boleh la.... hehheh...


Wednesday, 3 July 2013

peti sejuk yg xsejuk...

cerite pasal barangan eltrik mmg aku teruja n one of my faberet.. selain interior design  hehhehhe.. tp kli ni aku nk cerite sikit pasal peti sejuk, xpasal2 kan... tetibe je nak cerit pasal peti sejuk kan..mimpi ke aku ni hahahah.. xla sebegini rupanya... aku kan dah duk uma sewa ( uma tumpangan) yela sementara abg aku kerje jauh huhuhuhu..susah tau tp xpela sabrkan je.. doakan lekas dpt blk cni ek, klo xdpt blk aku nk terpekasa kna ikut.. huhuhu...
kla xnak crite banyak.. salah satu reason aku bli pti sejuk ni nk tau nape??? hah jawap la.. klo dpt jawap aku bagi rm 20 sen je kikikiki...padahal uma aku dah ade peti sejuk tersergam beso dah... SEBAB UTAMANYE IALAH.......................  utk simpan bekalan ms kt uma sewa la... pada aku susah klo xde speti sejuk daripada xde mesin basuh.. ikut org la kan...nk dijadikan ceirte aku  gla survey2.. tup2 aku trus g kempas teringt ade kedai atas bukit tu yg jual  brgan eltrik.. trus aku terjah.. nampak pulak satu  peti sejuk ni masih barupadahal second..aku beli yg second je yg murah2 je,  lgipun xkai lama..kejap je.. just survey2 je.. sempatla aku tgk2 kt tempat lain
tp pasa kau survey  kla aku putuskan aku trus je bli peti sejuk niyg kt kedai kempas ni,ape tah nama kedai die lupala... die kedainye btul2 atas bukit tepi sekali... k jom tgk gmbr peti sejuk ni

ni  dia harganye.. cube teka.. cuma rm380 je, tupun xleh tawar dah... mahal gak kan... nk cri yg rm100 je xde...

tgk la dalamnye... mmg bercahaya...


pandagan sisi.. namapak baru kan... tp nnt ade satu ceirta ku nk cerite... TUNGUUUUUUUUUU...

pandangan hadapan... kilat , licin.....


hah puas kan tgk gambar pti ais ni..nk dijadikan ceirta lps je cina tu hntr uma. aku pun xlah tgk2 sgt, cume roomate aku je yg tgk... lepas  je 3 ari hah.. romate aku gtau ats bwh pintu xsejuk.. pulak knpe ek??/ aku balik je terus cek..btul n sah.......... XSEJUK!!!!...

 GERAM N geramm segt kt cina tu...aku cal nak pulang die ckp dah xde gerenti.. eiiiii... nak xnak aku terpaksa la cri tukang reapir peti sejuk ni, so dptla cik abg aku crikan kt intenet nama die SAM cina gak hensom orgnye  ni no pon org tu  0167108161..kna ganti 2 barang  kna la caj tersangat la mahal adoiiiiiiiiiiiiiiii.. rm 280, klo aku tau terus je beli yg baru... sian kt roomate aku...

xpasl2..

kla nk bg pengajaran sikit kt anda semua  yg budiman, lain kli klo nk beli peti sejuk beli yg ori ginal... jg jd mcm aku ek.... hahhahah..

kla babai xleh lama, nak settelkan kerja  , sambung lain kali ek

 huhuhu........................... TATATA.... TATA................